Bouwprojecten zijn iedere keer anders. Het gebruik van steigerbuizen is daardoor ook iedere klus weer compleet anders. Door het grote aanbod kan het lastig zijn om een steigerbuis te kiezen. Het voordeel is dan wel weer dat er altijd een geschikte steigerbuis te vinden is. Als je op zoek gaat naar een steigerbuis, zijn er verschillende dingen belangrijk. Allereerst moet je natuurlijk de diameter van de steigerbuis bepalen. Daarnaast is ook de lengte van de buis van belang. In dit blogbericht willen we je graag tips geven voor het gebruik van steigerbuizen.

Waar ga je de steigerbuis voor gebruiken?

Steigerbuizen kunnen voor enorm veel verschillende dingen gebruikt worden. Als je op de bouw gaat kijken worden ze vaak gebruikt als bijvoorbeeld afvoer, maar dit hoeft niet het enige te zijn. Je kunt namelijk ook steigerbuismeubels maken. Deze zijn erg leuk voor bijvoorbeeld een industrieel interieur. Je kunt kiezen uit verschillende bouwpakketten waarmee je leuke meubels kunt maken. Ga bijvoorbeeld voor een leuke kapstok van steigerbuizen of ga voor een leuk fitnessapparaat. Ook heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een bank, stoel of bureau. Doordat de steigerbuizen erg sterk zijn, hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid van de meubels!

Welke steigerbuis ga jij gebruiken voor je klus?

Als je zelf een klus aan wilt gaan in je interieur met het gebruik van steigerbuizen, is het belangrijk dat je de juiste kiest. Dit kun je doen aan de hand van de diameter van de steigerbuis. In de regel geldt het dat hoe groter de buisdiameter is, hoe sterker de buis ook is. Weet je van te voren al hoeveel gewicht de constructie moet dragen? Dan kun je hier ook de diameter van de buis op kiezen. Weet je nog niet hoeveel druk er precies op de steigerbuis komt te staan? Zorg er dan voor dat je het ruim inschat. Dit zorgt ervoor dat je nooit een buis kiest die niet sterk genoeg is.

De lengte van de steigerbuis bepalen

Naast dat je een keuze maakt voor de diameter van de buis, is het ook belangrijk om te kijken naar de lengte. Het bepalen van de buislengte verschilt per project. Een steigerbuis wordt namelijk voorzien van een koppeling om aan elkaar te maken. Het is verschillend per koppeling hoe lang de buis precies moet zijn. Voor sommige klussen is het dan ook erg belangrijk om te weten hoe ver de buis precies in de koppeling gaat. Wat je wel in je achterhoofd moet houden is dat er altijd een kleine speling in de koppeling zit. 

Het gebruik van een koppelstuk

Als je met steigerbuizen gaat werken, is het altijd verstandig om zoveel mogelijk lengte in de buizen te laten. Een koppelstuk is namelijk minder sterk dan de buis zelf. Als je twee buizen aan elkaar moet maken, gebruik je een koppelstuk. Deze zorgt ervoor dat de twee buizen bij elkaar blijven en dat de constructie verder kan, bijvoorbeeld een hoek om. Je hebt de keuze tussen een inwendig koppelstuk en een koppelstuk aan de buitenkant. De inwendige koppeling zie je niet zitten, maar is ook iets minder stevig. Heb jij een klus waarbij je veel werkt met steigerbuizen? Zorg er dan ook voor dat je voldoende koppelstukken hebt!

About Author

Peter Selie

Leave a Reply